undergraduate thesis
Fizikalno-kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.)

Marina Vučković (2015)
The University of Applied Sciences "Marko Marulic" in Knin
Food Technology
Metadata
TitleFizikalno-kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.)
AuthorMarina Vučković
Mentor(s)Mladenka Šarolić (thesis advisor)
Abstract
Divlja (oštrolisna) šparoga (Asparagus acutifolius L.) je samonikla biljka koja raste najčešće u obalnom području na krševitom tlu. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka koji se beru u proljeće. Ubraja se među najstarije poznate ljekovite biljke. Izvor je raznih fitonutrijenata koji se ubrajaju u snažne antioksidanse i štite organizam od štetnih posljedica oksidativnih procesa u organizmu. Među njima se ističu flavonoidi, karotenoidi i antocijani. Sadrži i glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa. Za ispitivanja u ovom radu korišteni su mladi mekani izboji šparoga koji su ručno odvajani od tvrdog drvenastog dijela biljke. Cilj ovog završnog rada je bio utvrditi pojedine fizikalno-kemijske karakteristike divljih šparoga te ih usporediti s rezultatima dosad provedenih istraživanja iz drugih uzgojnih područja. U ovom radu provedena su sljedeća ispitivanja: određivanje vode i ukupne suhe tvari, određivanje pepela, određivanje udjela ulja, određivanje sadržaja fenolnih sastojaka te određivanje antioksidacijskog kapaciteta. Udio vode i ukupne suhe tvari u uzorcima divljih šparoga ispitanim u ovom radu u skladu su s rezultatima ispitivanja drugih autora,dok su vrijednosti sadržaja pepela i ulja bile niže. Viši udio ukupnih fenola je utvrđen kod gotovo svih etanolnih ekstrakata. Značajan udio ukupnih fenola utvrđen je u vodenom ekstraktu kod blanširanih šparoga. Rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti pripremljenih ekstrakata uglavnom su u korelaciji sa utvrđenim sadržajem ukupnih fenolnih spojeva.
GranterThe University of Applied Sciences "Marko Marulic" in Knin
Lower level organizational unitsFood Technology
PlaceKnin
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Food Technology
Food Chemistry
Study programme typeprofessional
Study levelundergraduate
Study programmeFood technology
Academic title abbreviationbacc.ing.tech.aliment.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2015-07-07
Parallel keywords (Croatian)Divlja šparoga Fenolni spojevi
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:554378
CommitterVedran Uroš