undergraduate thesis
PRIRODNA MIKROFLORA U KOBASICAMA

Martina Lučić (2015)
The University of Applied Sciences "Marko Marulic" in Knin
Food Technology
Metadata
TitlePRIRODNA MIKROFLORA U KOBASICAMA
AuthorMartina Lučić
Mentor(s)Andrijana Kegalj (thesis advisor)
Abstract
Prirodna mikroflora u kobasicama važan je čimbenik koji generira organoleptička svojstva kobasice putem procesa fermentacije. Raznolikost organoleptičkih svojstava pojedinih vrsta kobasica, rezultat je prisutnosti heterogene mikroflore u samom mesu i okolini u kojoj se proizvode ovi fermentirani suhomesnati proizvodi. Kobasice su se u prošlosti proizvodile bez dodataka starter kultura, dok se industrijska proizvodnja kobasica zasniva na izoliranju mikroorganizama koji su prirodno prisutni u pojedinim vrstama kobasica i njihovom kontroliranom dodavanju, odnosno dodavanju starter kultura. Na ovaj način postiže se viši stupanj standardizacije i bolja kontrola procesa fermentacije o kojem uvelike ovise i konačna organoleptička svojstva kobasica kao fermentiranih suhomesnatih proizvoda.
GranterThe University of Applied Sciences "Marko Marulic" in Knin
Lower level organizational unitsFood Technology
PlaceKnin
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Food Technology
Food Microbiology
Study programme typeprofessional
Study levelundergraduate
Study programmeFood technology
Academic title abbreviationbacc.ing.tech.aliment.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2015-06-19
Parallel keywords (Croatian)kobasice fermentacija starter kulture organoleptička svojstva
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:552327
CommitterVedran Uroš