undergraduate thesis
Čaj od lista masline

Božo Vukušić (2014)
The University of Applied Sciences "Marko Marulic" in Knin
Food Technology
Metadata
TitleČaj od lista masline
AuthorBožo Vukušić
Mentor(s)Zvonimir Marijanović (thesis advisor)
Abstract
Danas maslinarstvo predstavlja značajan gospodarski potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji mediteranskog područja Republike Hrvatske. U mediteranskoj regiji maslina je najrasprostranjenija voćna kultura. Poljoprivreda zagovara sve poljoprivredne sustave koji vode računa: o zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, usklađenom odnosu biljne proizvodnje i stočarstva, održivim sustavima obrade tla (čuvanju plodnosti i zaustavljanju degradiranja tla), upotrebi organskih gnojiva, ograničenoj uporabi mineralnih gnojiva, pesticida, aditiva, antibiotika i energije, većem zapošljavanju, očuvanju prirode i suradnji s njom, te o proizvodnji čistih, zdravih i ukusnijih namirnica za ljude. Maslinovo lišće u novije vrijeme je skupni interes znanstvene zajednice i industrije širom svijeta, što je dokumentirano velikim brojem znanstvenih radova koji sadrže podatke o ljekovitim svojstvima maslinovog lista. Istraživanje u maslinovom lišću je otkrilo da su fenolni spojevi odgovorni za ljekovita svojstva, a to su: rutin, katehin, oleuropein, itd. Istraživanja su pokazala da oleuropein pokazuje antioksidativna, antivirusna, antimikrobna i protuupalna svojstva. U samom masliniku tijekom agrotehničkih zahvata u prvom redu rezidbe, a i kasnije tijekom prerade plodova maslina u ulje, maslinov list predstavlja zapravo nusproizvod u procesu, stoga se izradom čaja od maslinovog lista ostvaruje racionalizacija procesa i postiže stvaranje nove vrijednosti. Iznimne vrijednosti kod izrade ovog proizvoda su minimalno procesiranje kao i minimalna ulaganja. Uspješno pozicioniranje ovog proizvoda na tržištu moguće je postići i provođenjem raznih razina zaštite, kao npr. sortne, zemljopisne itd. U ovom radu će se vršiti slijedeća ispitivanja:izrada gotovog proizvoda, izrada tehnološkog normativa za proizvodnju proizvoda u prilagođenom pakiranju, specifikacija proizvoda te prijedlog etikete gotovog proizvoda, te analiza na teške metale, ostatke na pesticide, analiza vode i mikrobiološka analiza.
GranterThe University of Applied Sciences "Marko Marulic" in Knin
Lower level organizational unitsFood Technology
PlaceKnin
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Food Technology
Engineering
Study programme typeprofessional
Study levelundergraduate
Study programmeFood technology
Academic title abbreviationbacc.ing.tech.aliment.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2014-11-04
Parallel keywords (Croatian)Čaj Maslina Maslinov list
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:579927
CommitterVedran Uroš