završni rad
Utjecaj stupnja zrelosti na udio ulja i fenolnih spojeva u plodovima maslina sorte Oblica

Danijela Vrdoljak (2015)
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Prehrambena tehnologija
Podaci o radu
NaslovUtjecaj stupnja zrelosti na udio ulja i fenolnih spojeva u plodovima maslina sorte Oblica
AutorDanijela Vrdoljak
Voditelj/MentorMladenka Šarolić (mentor)
Sažetak rada
Na sastav i svojstva djevičanskog maslinovog ulja utječu priroda i čovjek. Od velikog broja prirodnih i ljudskih čimbenika značajan utjecaj pripisuje se stupnju zrelosti plodova maslina. Upravo zbog toga vrlo je važno utvrditi pravo vrijeme berbe plodova da se dobije optimalna količina i kvaliteta ulja. U ovom radu utvrđivani stupanj zrelosti vršio se na plodovima maslina sorte Oblica. Zrelost ploda je određivana preko indeksa dobivenog računski iz tri stupnja pigmentacije (obojenosti) pokožice. Za interpretaciju ovog posrednog pokazatelja zrelosti paralelno su vršena kemijska i fizička određivanja nekih izravnih pokazatelja ovog indeksa zrelosti: udio ulja u pulpi, plodu i suhoj tvari pulpe, udio suhe tvari u pulpi ploda, prosječna masa ploda, omjer mase pulpe i koštice te sadržaj fenolnih sastojaka. Ranija berba plodova od uobičajenih rokova za ovu sortu uzrokovana nepovoljnim klimatskim uvjetima kao i prisutnošću pojave maslinine muhe rezultirala je nižim vrijednostima svih ispitanih pokazatelja u odnosu na očekivane i literaturne podatke.
Ključne riječiMaslina Oblica Fenolni spojevi
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Ustrojstvena jedinica niže razinePrehrambena tehnologija
MjestoKnin
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.ing.tech.aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-04-01
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:656744
PohranioVedran Uroš