završni rad
Usporedna ispitivanja pojedinih parametara kvalitete djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz dvije proizvodne godine

Marina Bitunjac (2015)
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Prehrambena tehnologija
Podaci o radu
NaslovUsporedna ispitivanja pojedinih parametara kvalitete djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz dvije proizvodne godine
AutorMarina Bitunjac
Voditelj/MentorMladenka Šarolić (mentor)
Sažetak rada
Osnovni preduvjet u proizvodnji djevičanskih maslinovih ulja visoke kvalitete je zdrav, svjež, neoštećen i optimalno dozrio plod masline. Svako oštećenje plodova maslina (bilo od vjetra, kiše, tuče) ili od strane bolesti i štetnika znatno umanjuje kvalitetu kasnije izdvojenog ulja. U tom smislu u radu su provedena ispitivanja nekih od parametara kvalitete djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz dvije proizvodne godine. Između ovih dviju proizvodnih godina utvrđene su znatne razlike. 2013. godina je kategorizirana kao ekstremno topla i sušna, dok je 2014. godinu karakteriziralo toplo i vrlo kišno vrijeme u periodu rasta, razvoja i dozrijevanja plodova maslina. Nadalje, topli i vrlo kišni uvjeti u 2014. pogodovali su razvoju štetnika masline, posebice maslinine muhe čija je masovna pojava rezultirala velikim brojem napadnutih plodova. U 2013. godini nisu zabilježene slične štete, te su dobivena ulja bila od zdravih i neoštećenih plodova maslina. Rezultati provedenih ispitivanja su pokazali porast vrijednosti slobodnih masnih kiselina, peroksidnog broja, smanjenje intenziteta pozitivnih senzorskih svojstava te razlike u profilu hlapljivih spojeva.
Ključne riječiMaslina
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Ustrojstvena jedinica niže razinePrehrambena tehnologija
MjestoKnin
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.ing.tech.aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-23
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:977640
PohranioVedran Uroš