završni rad
Fizikalno-kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.)

Marina Vučković (2015)
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Prehrambena tehnologija
Podaci o radu
NaslovFizikalno-kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.)
AutorMarina Vučković
Voditelj/MentorMladenka Šarolić (mentor)
Sažetak rada
Divlja (oštrolisna) šparoga (Asparagus acutifolius L.) je samonikla biljka koja raste najčešće u obalnom području na krševitom tlu. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka koji se beru u proljeće. Ubraja se među najstarije poznate ljekovite biljke. Izvor je raznih fitonutrijenata koji se ubrajaju u snažne antioksidanse i štite organizam od štetnih posljedica oksidativnih procesa u organizmu. Među njima se ističu flavonoidi, karotenoidi i antocijani. Sadrži i glutation, jedan od najsnažnijih antioksidansa. Za ispitivanja u ovom radu korišteni su mladi mekani izboji šparoga koji su ručno odvajani od tvrdog drvenastog dijela biljke. Cilj ovog završnog rada je bio utvrditi pojedine fizikalno-kemijske karakteristike divljih šparoga te ih usporediti s rezultatima dosad provedenih istraživanja iz drugih uzgojnih područja. U ovom radu provedena su sljedeća ispitivanja: određivanje vode i ukupne suhe tvari, određivanje pepela, određivanje udjela ulja, određivanje sadržaja fenolnih sastojaka te određivanje antioksidacijskog kapaciteta. Udio vode i ukupne suhe tvari u uzorcima divljih šparoga ispitanim u ovom radu u skladu su s rezultatima ispitivanja drugih autora,dok su vrijednosti sadržaja pepela i ulja bile niže. Viši udio ukupnih fenola je utvrđen kod gotovo svih etanolnih ekstrakata. Značajan udio ukupnih fenola utvrđen je u vodenom ekstraktu kod blanširanih šparoga. Rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti pripremljenih ekstrakata uglavnom su u korelaciji sa utvrđenim sadržajem ukupnih fenolnih spojeva.
Ključne riječiDivlja šparoga Fenolni spojevi
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Ustrojstvena jedinica niže razinePrehrambena tehnologija
MjestoKnin
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.ing.tech.aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-07
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:554378
PohranioVedran Uroš