završni rad
PRIRODNA MIKROFLORA U KOBASICAMA

Martina Lučić (2015)
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Prehrambena tehnologija
Podaci o radu
NaslovPRIRODNA MIKROFLORA U KOBASICAMA
AutorMartina Lučić
Voditelj/MentorAndrijana Kegalj (mentor)
Sažetak rada
Prirodna mikroflora u kobasicama važan je čimbenik koji generira organoleptička svojstva kobasice putem procesa fermentacije. Raznolikost organoleptičkih svojstava pojedinih vrsta kobasica, rezultat je prisutnosti heterogene mikroflore u samom mesu i okolini u kojoj se proizvode ovi fermentirani suhomesnati proizvodi. Kobasice su se u prošlosti proizvodile bez dodataka starter kultura, dok se industrijska proizvodnja kobasica zasniva na izoliranju mikroorganizama koji su prirodno prisutni u pojedinim vrstama kobasica i njihovom kontroliranom dodavanju, odnosno dodavanju starter kultura. Na ovaj način postiže se viši stupanj standardizacije i bolja kontrola procesa fermentacije o kojem uvelike ovise i konačna organoleptička svojstva kobasica kao fermentiranih suhomesnatih proizvoda.
Ključne riječikobasice fermentacija starter kulture organoleptička svojstva
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Ustrojstvena jedinica niže razinePrehrambena tehnologija
MjestoKnin
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.ing.tech.aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-06-19
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:552327
PohranioVedran Uroš