završni rad
Čaj od lista masline

Božo Vukušić (2014)
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Prehrambena tehnologija
Podaci o radu
NaslovČaj od lista masline
AutorBožo Vukušić
Voditelj/MentorZvonimir Marijanović (mentor)
Sažetak rada
Danas maslinarstvo predstavlja značajan gospodarski potencijal u poljoprivrednoj proizvodnji mediteranskog područja Republike Hrvatske. U mediteranskoj regiji maslina je najrasprostranjenija voćna kultura. Poljoprivreda zagovara sve poljoprivredne sustave koji vode računa: o zaštiti okoliša i očuvanju biološke ravnoteže, usklađenom odnosu biljne proizvodnje i stočarstva, održivim sustavima obrade tla (čuvanju plodnosti i zaustavljanju degradiranja tla), upotrebi organskih gnojiva, ograničenoj uporabi mineralnih gnojiva, pesticida, aditiva, antibiotika i energije, većem zapošljavanju, očuvanju prirode i suradnji s njom, te o proizvodnji čistih, zdravih i ukusnijih namirnica za ljude. Maslinovo lišće u novije vrijeme je skupni interes znanstvene zajednice i industrije širom svijeta, što je dokumentirano velikim brojem znanstvenih radova koji sadrže podatke o ljekovitim svojstvima maslinovog lista. Istraživanje u maslinovom lišću je otkrilo da su fenolni spojevi odgovorni za ljekovita svojstva, a to su: rutin, katehin, oleuropein, itd. Istraživanja su pokazala da oleuropein pokazuje antioksidativna, antivirusna, antimikrobna i protuupalna svojstva. U samom masliniku tijekom agrotehničkih zahvata u prvom redu rezidbe, a i kasnije tijekom prerade plodova maslina u ulje, maslinov list predstavlja zapravo nusproizvod u procesu, stoga se izradom čaja od maslinovog lista ostvaruje racionalizacija procesa i postiže stvaranje nove vrijednosti. Iznimne vrijednosti kod izrade ovog proizvoda su minimalno procesiranje kao i minimalna ulaganja. Uspješno pozicioniranje ovog proizvoda na tržištu moguće je postići i provođenjem raznih razina zaštite, kao npr. sortne, zemljopisne itd. U ovom radu će se vršiti slijedeća ispitivanja:izrada gotovog proizvoda, izrada tehnološkog normativa za proizvodnju proizvoda u prilagođenom pakiranju, specifikacija proizvoda te prijedlog etikete gotovog proizvoda, te analiza na teške metale, ostatke na pesticide, analiza vode i mikrobiološka analiza.
Ključne riječiČaj Maslina Maslinov list
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište "Marko Marulić" u Kninu
Ustrojstvena jedinica niže razinePrehrambena tehnologija
MjestoKnin
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.ing.tech.aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-11-04
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:121:579927
PohranioVedran Uroš